Bra att veta inför resan

Bra att veta inför resan

Med den här guiden får du svar på de viktigaste frågorna om Guadeloupe och vad du bör tänka på i samband med resan dit. Läs mer om klimatet, kulturen, språket och sjukvårdsinformation med mera.

Klimat och temperaturer

Guadeloupes bästa väder är under vintermånaderna december – februari. (mars-maj är också riktigt bra) Då är temperaturen i genomsnitt 27 grader och det faller sällan något regn. I annat fall är det dock bra att veta att Guadeloupe har ett tropiskt klimat med mycket fuktigt väder på grund av regnskogen. Det förekommer också en del nederbörd under året, dock mindre under ovannämnda månader. Temperaturen understiger i stort sett aldrig 20 grader.

OBS! Mellan september och november kan Guadeloupe bli drabbat av orkaner.

Språk

Eftersom Guadeloupe är ett franskt departement så talas franska, dock den kreolska franskan som ibland kan vara lite svår att förstå. I städerna kan en del prata engelska men långt ifrån alla.

Eluttag

Guadeloupe har eluttag som i Europa, det vill säga 230 V och stickkontakter C och E. Du behöver normalt ingen reseadapter här.

Valuta

Guadeloupe har samma valuta som Frankrike, det vill säga Euro.

Prisnivå

Prisnivån i Guadeloupe är ungefär densamma som i Sverige, och samma som i Frankrike givetvis.

Tidsskillnad

I Sverige ligger vi 6 timmar före Guadeloupe, vilket betyder att klockan är 12 där när hon är 18 här hemma. Vill du jämföra mot andra länder rekommenderar vi tidsskillnad.nu.

Åldersgränser

Samma åldersgränser gäller i Guadeloupe som gäller i Frankrike. Du måste alltså vara 18 år för att dricka eller köpa alkohol, och 21 år gammal för att få hyra bil.

Larmnummer vid akuta sitautioner

Nödnumret i Guadeloupe är även det samma som nödnumret i Frankrike.

  • Det allmänna nödnumret – 112
  • Polis – 17

Landskod

Frankrikes landskod är +33. Guadeloupe har dock en egen landskod + 590.

Visum

Som turist i Guadeloupe och som europé behöver du inget visum, utan bara ditt pass eller id-kort. Av den enkla anledningen att Guadeloupe tillhör Frankrike.

Kultur

Även om mycket i Guadeloupe påminner om Frankrike, så finns oerhört många västindiska influenser, inte minst i kokkonsten, musiken och i språket. Det är också en riktig fotbollsnation som älskar att gå på fotbollsmatcher eller titta på dem på tv.

Vaccinationer

Du måste vara vaccinerad mot gula febern om du tidigare vistats i ett land med sjukdomen.

Se till att du annars är vaccinerad mot polio/stelkramp/difteri och vaccinera dig även mot Hepatit A och B. Det du också bör se upp med är myggen som kan sprida sjukdomar som denguefeber, zikavirus och chikungunya. Ta med ett bra myggskydd och gå inte omkring i regnskogen eller ute på landsbygden utan att bära långbyxor och långärmad skjorta.

Sjukvård

Det europeiska försäkringskortet gäller även i Guadeloupe så glöm inte att ta det med dig. Det bästa sjukhuset är Centre Hospitalier Universitaire i Pointe-à-Pitre. För avancerad sjukvård är det dock bättre att åka tillbaka hem, men eftersom standarden ska efterfölja den franska så behöver du inte vara orolig. Sjukvård ska ingå om du tar med dig EU-kortet, kom dock ihåg att detta inte ersätter hemresor. Komplettera därför alltid med en reseförsäkring (som oftast ingår i hemförsäkringen).

Ambassader

Det finns ingen svenska ambassad eller konsulat i Guadeloupe. Det närmsta konsulatet ligger i Saint Barthélemy.

Le Brigantin
B.P. 118
Gustavia
97098 Saint Barthélemy

Telefon: +59 05 90 27 58 00

Den franska ambassaden i Stockholm:
Kommendörsgatan 13
114 48 Stockholm

Telefon: 08-459 53 00