Resa runt på ön

Resa runt på ön

Att resa runt på Guadeloupe kan både vara svårt och tidskrävande, och det kan vara hur enkelt som helst. Det handlar till större delen om vilket färdmedel du väljer. Man skulle kunna tro att eftersom Guadeloupe är ett franskt departement med samma lagar och synsätt som i moderlandet, så borde lokaltrafiken gå som smort. Tyvärr gör den inte det i lika stor utsträckning. Det finns lokala medel att använda sig av, men de kan gå både långsamt och ganska oregelbundet. Tåg finns inte förutom små turisttåg, men väl bussar, färjor och hyrbilsalternativet.

Bussar

Bussnätet på Guadeloupe fungerar men kan vara lite sisådär. I de flesta byar och städer finns det flera busshållplatser där du bara vinkar in bussen när den kommer åkandes. Det du dock måste tänka på är att lära dig lite franska och även förstå den kreolska franskan åtminstone till en liten del, eftersom chaufförerna sällan pratar engelska och skyltningen kan vara lite tveksam. Om du inte kan ett ord franska, säg bara namnet på destinationen du vill åka till eller visa en karta, så bör du få hjälp genom gester och dylikt.

De flesta bussar kör mellan tidig morgon och ca 19-tiden på kvällen. Att åka med buss är mycket billigt men som sagt, var beredd på oregelbundna avgångar. En rundresa runt hela Guadeloupe kostar inte mer än ca 50-60 kronor.

Färjetrafiken

Från flera ställen på Guadeloupe kan du åka mellan de olika öarna och även till närliggande karibiska öar. Från både Point-à-Pitre och Trois Riviers avgår färjor flera gånger dagligen till Guadeloupes öar som Terre-de-Haut, La Désirade och Marie-Galante.

Taxi

Det finns flera taxibolag på Guadeloupe, bland annat kan du ta en taxi in från flygplatsen om du väljer att inte hyra bil istället. Det du dock bör bära med dig i minnet är att taxi kan bli väldigt dyr. Ön lever på sin turism och drar gärna nytta av turisternas pengar för att köra dem hit och dit. Att hyra en bil och ta sig fram självmant är rekommenderat, såvida du inte har bokat en paketresa med allt inkluderat – även transfer.

Hyrbil – det bästa alternativet

Att hyra bil är det absolut bästa sättet att ta dig runt på Guadeloupe. Du slipper den hetsiga trafiken i Point-à-Pitre under rusningstid och även den icke så frekventa busstrafiken som inte alltid håller tiderna. Bilar kan hyras på flygplatsen i Point-à-Pitre. Boka i god tid då detta är det vanligaste färdmedlet för turister. På flygplatsen kan du hitta hyrbilsfirmor som:

  • EuropCar
  • JumboCar
  • Ada

Hyra cykel eller moped

Gör som lokalbefolkningen och hyr en cykel eller moped för att åka runt i städer eller på landsbygden. Det kan vara ett sätt om du vill se Guadeloupe med campingutrustning eller som backpacker. Cyklar och mopeder går att hyra i städerna på olika uthyrningsföretag.

Boka en seglingstur

Vattnen utanför Guadeloupe är turkosblå med korallrev och färgglada fiskar, delfiner och havsväxter. Vad vore mysigare än att boka en seglingstur utmed kusten tillsammans med ett sällskap? Boka hos en firma på plats eller online i förväg. Talamanca är ett exempel på företag som erbjuder turer av det slaget. På segla.nu hittar du filmer från seglingar runt Guadelooupe.

Prisnivåer och säkerhet

Det är mycket billigt att åka kommunalt på Guadeloupe, men undvik taxi längre sträckor. När det kommer till säkerhet är ö ganska säker men var uppmärksam om du reser runt ensam. Håll i ägodelarna och använd det sunda förnuftet.