Mat- och dryckeskultur

Mat- och dryckeskultur

Guadeloupes mat är både inspirerade av det franska köket men hr även många kreolska inslag. Maten och livsmedlen i Guadeloupe ligger på samma prisnivå eller till och med något över de svenska, speciellt om det rör sig om importerade varor. De lokalproducerade varorna är dock betydligt billigare, såsom socker och bananer. Det kan också vara bra att nämna för en mjölkälskande svensk att det är väldigt svårt att få tag på färsk mjölk. Lokalodlade produkter som frukt och grönt är dock mycket lätt att komma över.

Maträtter på Guadeloupe

De maträtter som serveras på restauranger på Guadeloupe kan merparten räknas som kreolska och är för övrigt förekommande på andra platser i Västindien. Här får du några goda tips att bita i!

  • Accras – små goda och friterade bollar med mosad fisk eller skaldjur och grönsaker eller annat smått och gott. Det kan ätas som förrätt eller som tillbehör till en måltid.
  • Bokits – detta är en typisk rätt på just Guadeloupe. Bokits är ett fyllt, friterat bröd som är fyllt med grönsaker, fisk eller kött. Äts med en god sås.
  • Floup – glass att äta till dessert eller i handen när du går omkring i städerna.
  • Currygryta – från början kommer den kreolska currygrytan från Sri lanka, men har blandats upp med Guadeloupes egna influenser. Kött, fisk eller skaldjur blandas ned i en sås gjord på curry, gurkmeja, koriander och en massa andra kryddor och örter. Grytan äts ofta som snabbmat.
  • Porc Colombo – Guadeloupes nationalrätt. Stuvat griskött i paprika, lök, sötpotatis, tomat och massor av starka kryddor.

Dryck

Rom är den mest populära drycken på Guadeloupe. Det ligger många romproducerande fabriker på Basse-Terre och Grande-Terre (de två största öarna). Stanna till för en provsmakning och köp med dig några flaskor hem. Destilleriet Longueteau är särskilt populärt att åka till.

Juicer är mycket vanligt att dricka på stående fot eller på kaféerna. Det kan vara alltifrån mango och papaya till banan eller kokosnöt – eller en mix av allihop. Juicen är ganska tjockflytande och alltid färskpressad med ordentligt med fruktkött.

Restaurangkultur

Utelivet är stort på Guadeloupe och det är vanligt att samlas ute på en lokal restaurang eller hemma hos någon för att äta och umgås. Dock äts vanligen lunchen som huvudmålet och på kvällen är det kutym att gå ut och dansa zouk eller liknande, dricka rom och ha kul med vänner.

Restaurangutbudet är stort på Guadeloupe och det finns alltifrån nouvelle cuisine med fransk lyx till kreolsk kokkonst som är betydligt kryddigare. En del resenärer har reagerat på ett vissa restauranger är för dyra gentemot utbudet eller servicen. Ett tips är att kolla upp olika ställen online och läsa recensionerna. Låt dig inte luras av att tro att små lokala ”hak” är sämre, dessa kan faktiskt vara ännu bättre än de finare restaurangerna inne i stadskärnan.

Middagstider

Lunchen serveras omkring kl. 12-14 medan middagen äts runt kl. 20 på kvällen. Ibland är köket inte öppet förrän efter kl. 19, så tänk på det om ni skulle vilja äta lite tidigare.

Prisnivåer

Räkna med samma prisnivå som i Frankrike vilket också betyder att priserna är ungefär desamma som i Sverige. Du kan dock hitta billiga fastfood-ställen och kreolska gatukök som serverar god mat, likaväl som du kan slå dig ned till bords på en lyxkrog i västindisk anda.

Dricks

15 % dricks är inräknat i notan, men vill du avrunda uppåt och lägga ett par Euro extra på bordet när du går därifrån, så uppskattas det naturligtvis.